Selectează o Pagină

Traim in secolul vitezei. Dar, in mod ironic, pare ca nu avem niciodata suficient timp. Ducem vieti aglomerate, suntem mereu grabiti, alergam in permanenta si ne complacem intr-o stare de agitatie constanta. Fuga care a ajuns sa ne caracterizeze vietile ne impiedica sa ne bucuram pe deplin de faptul ca traim. Nu mai stim sa zambim sincer, sa fim calmi, sa ne odihnim cu adevarat sau sa mancam in tihna.

Societatea ne obliga sa intram intr-un cerc vicios in care agitatia si stresul sunt atat cauza, cat si rezultatul, iar asta are doar efecte negative asupra noastra. In scurt timp, epuizarea fizica si psihica isi pun amprenta asupra sanatatii si ajungem in punctul in care organismul nostru nu mai functioneaza la potentialul sau maxim. Prima solutie care ne vine in minte este un concediu, dar tu chiar reusesti sa te relaxezi si deconectezi complet in acele zile?

Adevarul este ca solutia pentru a scapa definitiv din acest cerc vicios presupune pasi mici, dar hotarati. Trebuie sa schimbi treptat, dar constant, obiceiurile nocive pe care ti le-ai format pe parcursul anilor si sa fii consecvent in aceste schimbari. O jumatate de ora de mers pe jos, o ora departe de tehnologie sau cateva minute de meditatie in fiecare zi vor avea un impact enorm asupra vietii tale.

O masa sanatoasa este un inceput perfect pentru a-ti forma noi obiceiuri care sa te scoata din rutina extenuanta. Din legume crescute natural, fructe proaspete, lactate bio si carne neprocesata poti incropi mese delicioase care iti hranesc trupul si sufletul. Deserturile pline de zahar si conservanti pot fi inlocuite cu dulceturi traditionale pentru o gustare dulce care iti da un plus de energie. Stiai ca aceste dulceturi pot fi folosite si la gatit?

Acorda-ti timp pentru a gasi retete interesante si pentru pregatirea mesei – vei observa ca mancarea va avea un gust mai bun. Atunci cand pui condimente, alege-le pe cele naturale. Renunta la “cubul magic” care da gust mancarii si foloseste sare de mare si ierburi proaspete. Inlocuieste pastele de ardei picante, care au termen de valabilitate minim 2 ani, cu dulceturi de ardei iute pregatite doar din ingrediente naturale, fara conservanti sau aditivi.

Daca iti place carnea, alege sa o cumperi de la o ferma care nu creste animalele fortat. Cand incepi sa o pregatesti, o poti condimenta cu piper din belsug sau cu ardei iuti, ca mai apoi sa ii faci cunostinta cu o dulceata fresh, de zmeura cu menta, pentru a-i domoli gustul picant. Sau, pentru cei curajosi, exista dulceata de afine cu ghimbir. Un contrast delicios, dar temperat, vei obtine intre orice tip de carne si o dulceata de morcovi.

Pentru desert, nu te baza pe o prajitura din supermarket facuta din ingrediente procesate si decorata cu fructe importate. Poti coace cel mai simplu blat si sa il umpli cu o crema de budinca si putina dulceata din fructele tale preferate. Daca te incumeti sa faci un cheescake cu dulceata acrisoara vei fi eroul prietenilor tai. Iar daca pur si simplu nu ai chef sa gatesti, unge o felie de paine proaspata cu coaja crocanta cu putin unt si dulceata.

Orice ai alege sa gatesti, nu uita ca in acele momente nu ai nimic altceva de facut. Bucura-te de mirosurile care iti umplu bucataria, de texturile pe care le simti intre degete cand pregatesti mancarea, de sunetul pe care il fac legumele cand sfaraie in tigaie. Experimenteaza cu ingrediente, condimente si combinatii noi – gatitul se va transforma usor in activitatea ta preferata daca iti dai voie sa te bucuri cu adevarat de ceea ce faci.

Iar apoi, te poti inscrie la un curs de yoga, iti poti cumpara o bicicleta sau poti adopta un caine pe care sa il duci in parc de doua ori pe zi. Dar nu te grabeste nimeni; incepe incet, alegandu-ti dulceturile traditionale preferate si zambind de fiecare data cand vezi borcanasele colorate din bucatarie. Sa ai pofta buna, sa fii fericit!