Selectează o Pagină

Ce ar zice bunica ta daca ar sti ca pentru tine mierea nu e nimic mai mult decat substanta aceea cu o consistenta ciudata, enervant de lipicioasa, pe care o pui in ceai doar atunci cand esti racit? Sau ca faci asta doar cand iti aduci aminte ca ai un borcan undeva in camara si nu ti-e prea lene sa il cauti, iar daca totusi il gasesti ai rabdare sa dezlipesti capacul intepenit cu coada unei lingurite.

Ar incepe sa iti povesteasca despre toate lucrurile bune care se intampla daca mananci miere, despre cum te ajuta atunci cand esti bolnav si despre cum te fereste de boli, despre un trai sanatos, despre puterea naturii si cate si mai cate. Trebuie sa recunosti ca, atunci cand vine vorba de produsele naturale si beneficiile lor, bunica e o adevarata enciclopedie de leacuri babesti pentru tratare si prevenire.

Daca nu ai timp sa o suni chiar acum, sau stii ca e prea tarziu si s-a culcat deja, venim in ajutorul tau cu un ghid despre miere pe care bunica ta l-ar aproba cu incredere. Iti spunem despre cele mai comune tipuri de miere si despre cum te ajuta ele. Asa incat data viitoare cand vorbesti cu bunica ta sa ii poti spune nu doar ca ai mancat miere, dar si ca ai inteles de ce e important sa faci asta.

Mierea poliflora

Este cea mai des intalnita, o gasesti pe rafturile tuturor magazinelor. Dar, daca alegi sa o cumperi de la un apicultor, el iti poate spune exact de unde provine pentru ca si sursa o imparte in doua categorii: miere poliflora de la campie si miere poliflora de la munte. Prima are o actiune antiseptica si este un sedativ usor, pe cand a doua este potrivita pentru afectiuni ale aparatului respirator si are un efect tonic.

Mierea de mana

Se obtine de pe frunzele de fag, de frasin si de stejar. Te ajuta sa elimini toxinele din organism, avand proprietati laxative si un efect anti-inflamator asupra sistemului digestiv. Mierea de mana are de pana la 20 de ori mai multe minerale (calciu, magneziu si fier), dar si proteine si aminoacizi decat celelalte sortimente. Aceste proprietati o fac numai buna in caz de anemii sau pentru refacerea mai rapida dupa o boala.

Mierea de tei

La ea apelezi in zilele in care te simti coplesit, prea obosit si slabit. Sau in cazul in care ai racit si iti sunt afectate caile respiratorii, pentru ca mierea de tei are proprietati anti-microbiene si anti-inflamatoare, dizolva mucusul si vindeca guturaiul, laringita, bronsita, tusea si iritatiile gatului. Face bine si la calmarea crampelor, a durerilor gastrice si a bolilor renale. Are cel mai placut gust dintre tipurile de miere, nu ai cum sa nu o iubesti.

Mierea de salcam

Pe ea o vrei daca tie de fapt nu-ti prea place mierea. Si asta pentru ca are un gust foarte discret, care nu modifica gustul ceaiului sau al mancarurilor. Este si mai lichida decat celelalte tipuri de miere si nu se zahariseste. Este mierea preferata de copii, dar o pot consuma si adultii pentru efectele sale de calmare si linistire, dar si in cazul problemelor digestive. In plus, este nu doar permisa, dar si recomandata in unele cazuri de diabet.

Ce spui? O faci fericita pe bunica ta si dai o fuga in Pravalia Mica dupa miere? Te asteptam cu drag!